Behang verwijderen


Behang verwijderen is een klus die regelmatig voorkomt bij het renoveren of restylen van een woning. Of je nu nieuw behang wilt aanbrengen of de muren wilt schilderen, het is belangrijk om het oude behang eerst te verwijderen. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van behang verwijderen bespreken, zoals de redenen waarom het nodig is, of je het zelf kunt doen of beter kunt overlaten aan een professional, de benodigdheden en een stappenplan. We zullen ook enkele handige tips geven die het behang verwijderen gemakkelijker kunnen maken.

Hoe kun je behang verwijderen?

Het verwijderen van behang kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van het type behang dat is gebruikt en de staat van de muren eronder. De meest voorkomende methoden zijn:

1. Stomen: Met behulp van een behangafstomer wordt er hete stoom tegen het behang geblazen, waardoor de lijm week wordt en het behang gemakkelijk kan worden verwijderd. Deze methode is effectief bij oudere behangsoorten of behang dat zeer goed is vastgelijmd.

2. Nat maken: Door het behang nat te maken met water en een behangafweekmiddel kan de lijm worden opgelost en kan het behang gemakkelijk worden verwijderd. Deze methode is geschikt voor nieuwere behangsoorten.

3. Afschrapen: Bij deze methode wordt het behang met een behangafsteker of een plamuurmes losgemaakt van de muur. Dit vereist wat meer fysieke inspanning en kan de onderliggende muur beschadigen als er te veel druk wordt uitgeoefend.

4. Schuren: Als het behang erg stevig vastzit en niet gemakkelijk kan worden verwijderd, kan het een optie zijn om het te schuren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een schuurmachine of schuurpapier om het behang los te maken en de lijmresten te verwijderen.

Waarom moet je behang verwijderen?

Er zijn verschillende redenen waarom het verwijderen van behang noodzakelijk kan zijn:

1. Voorbereiding voor nieuw behang: Als je van plan bent om nieuw behang aan te brengen, is het belangrijk om de oude laag eerst te verwijderen om een glad en gelijkmatig oppervlak te creëren.

2. Voorbereiding voor schilderen: Als je van plan bent om de muren te schilderen, is het verwijderen van het behang belangrijk om te voorkomen dat de verf niet goed hecht of dat er bobbels ontstaan door de lijmresten.

3. Vernieuwing van het interieur: Behang kan na verloop van tijd verouderd raken of niet meer bij de nieuwe interieurstijl passen. Het verwijderen van het behang biedt dan de mogelijkheid om een nieuwe uitstraling aan de ruimte te geven.

Kun je zelf behang verwijderen of kun je dit beter overlaten aan een professional?

Het verwijderen van behang kan in de meeste gevallen zelf worden gedaan, maar het is belangrijk om te weten wat je doet om schade aan de muren te voorkomen. Een professional kan ervaring en kennis hebben om het behang op de juiste manier te verwijderen zonder schade aan te brengen.

Als het behang oud is, zeer goed vastgelijmd is of als je twijfelt over je eigen vaardigheden, kan het verstandig zijn om een professional in te huren. Zij hebben de juiste gereedschappen en technieken om het behang efficiënt en zonder risico op schade te verwijderen.

Wat heb je nodig om behang te verwijderen?

Om behang te verwijderen, heb je een aantal benodigdheden nodig:

1. Behangafstomer: Dit apparaat wordt gebruikt om stoom te produceren voor het losweken van het behang.

2. Behangafweekmiddel: Dit middel wordt gebruikt om het behang nat te maken, waardoor de lijm wordt opgelost en het behang gemakkelijker kan worden verwijderd.

3. Behangafsteker of plamuurmes: Hiermee kun je het behang van de muur losmaken.

4. Emmers: Deze worden gebruikt om water en het behangafweekmiddel in te mengen.

5. Schuurmachine of schuurpapier: Deze wordt gebruikt om het behang los te maken en de lijmresten te verwijderen.

6. Beschermende kleding: Draag oude kleding en bescherm je handen met handschoenen om jezelf te beschermen tegen de lijmresten.

Stappenplan voor behang verwijderen

Hieronder volgt een stappenplan voor het verwijderen van behang:

1. Maak de ruimte klaar: Verwijder alle meubels en andere objecten en bedek de vloer met plastic om deze te beschermen.

2. Test een klein stukje: Kies een kleine, verborgen plek op de muur om te testen welke methode het beste werkt. Hiermee kun je bepalen welke methode de meest effectieve is voor jouw behang.

3. Verwijder de bovenste laag: Als je behang met meerdere lagen hebt, begin dan met het verwijderen van de bovenste laag. Gebruik een plamuurmes of behangafsteker om het behang voorzichtig van de muur te schrapen.

4. Maak het behang nat of stoom het: Afhankelijk van de methode die je hebt gekozen, maak je het behang nat met water en behangafweekmiddel of gebruik je een behangafstomer om hete stoom tegen het behang te blazen.

5. Verwijder het behang: Begin met het voorzichtig losmaken van het behang met een plamuurmes of behangafsteker. Trek het behang langzaam van de muur totdat het volledig is verwijderd.

6. Verwijder lijmresten: Als er lijmresten achterblijven, kun je een schuurmachine of schuurpapier gebruiken om ze te verwijderen. Zorg ervoor dat je niet te veel druk uitoefent om de muur niet te beschadigen.

7. Reinig de muur: Maak de muur schoon met water om eventuele resterende lijmresten te verwijderen. Laat de muur volledig drogen voordat je verder gaat met het aanbrengen van nieuw behang of het schilderen van de muur.

10 tips voor behang verwijderen

Hier zijn enkele handige tips die het verwijderen van behang gemakkelijker kunnen maken:

1. Begin bij de randen: Begin met het verwijderen van het behang bij de randen, omdat het behang daar meestal het losst zit.

2. Werk in secties: Verdeel de muur in secties en werk één voor één om ervoor te zorgen dat je geen stukken overslaat.

3. Gebruik een spatel: Gebruik een spatel in plaats van je nagels om het behang los te maken, om schade aan de muur te voorkomen.

4. Week het behang: Als het behang oud is of moeilijk te verwijderen, laat het dan een tijdje weken voordat je begint met het verwijderen ervan.

5. Bescherm de vloer: Bedek de vloer met plastic om te voorkomen dat er water of lijm op achterblijft tijdens het verwijderen van het behang.

6. Gebruik warm water: Warm water kan effectiever zijn bij het verwijderen van behang dan koud water.

7. Werk van boven naar beneden: Begin bovenaan de muur en werk naar beneden om te voorkomen dat er water over het al verwijderde behang druppelt.

8. Verwijder stopcontacten: Voordat je begint met het verwijderen van behang in de buurt van stopcontacten, schakel je de stroom uit en verwijder je de stopcontacten voorzichtig.

9. Test de muur op vocht: Controleer na het verwijderen van het behang of de muur droog is voordat je verder gaat met het aanbrengen van nieuw behang of het schilderen van de muur.

10. Wees geduldig: Het verwijderen van behang kan een tijdrovende klus zijn, dus wees geduldig en neem de tijd om het behang op de juiste manier te verwijderen.

Veelgestelde vragen over behang verwijderen

1. Moet ik altijd het oude behang verwijderen voordat ik nieuw behang aanbreng?
Ja, het is belangrijk om het oude behang te verwijderen voordat je nieuw behang aanbrengt. Hierdoor creëer je een glad en gelijkmatig oppervlak voor het nieuwe behang.

2. Kan ik behang direct over behang aanbrengen?
Hoewel het in sommige gevallen mogelijk is om behang direct over behang aan te brengen, is het over het algemeen beter om oud behang volledig te verwijderen voor een optimale hechting en een mooi resultaat.

3. Hoe lang duurt het om behang te verwijderen?
De tijd die nodig is om behang te verwijderen hangt af van verschillende factoren, zoals het type behang, de lijm en de grootte van de ruimte. Het kan variëren van enkele uren tot meerdere dagen.

4. Kan ik behang verwijderen zonder schade aan te brengen aan de muur?
Met de juiste technieken en gereedschappen kan behang meestal worden verwijderd zonder schade aan de muur. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn en niet te veel druk uit te oefenen bij het verwijderen van het behang.

5. Wat als het behang niet goed loskomt?
Als het behang niet goed loskomt, kun je proberen het behang nat te maken met behangafweekmiddel of stoom. Als dit nog steeds niet werkt, is het wellicht verstandig om een professional in te schakelen.

Behang verwijderen kan een uitdagende klus zijn, maar met de juiste technieken en benodigdheden kan het proces soepel verlopen. Of je nu nieuw behang wilt aanbrengen of de muren wilt schilderen, het is belangrijk om het oude behang volledig te verwijderen voor een optimaal resultaat. Door het volgen van het stappenplan en het toepassen van de handige tips die in dit artikel zijn besproken, kun je behang verwijderen als een professional.